Voorzaaien: waarom een buitenplant binnen opkweken?
Voorzaaien heeft eigenlijk alles te maken met het volgen van de seizoenen en samenwerken met de natuur. Ik leg je uit hoe het werkt.
Ken je dat gevoel op Oudejaarsavond klokslag 00:00 uur? Zo voelt het eerste voorzaaimoment. Als een groen startschot. De start van een nieuw moestuinseizoen.
Veel zaden kun je rechtstreeks op de plek waar je plantjes ook opgroeien zaaien. Waarom dan toch voorzaaien? Voorzaaien geeft een voorsprong. Je verlengt het groeiseizoen en verhoogt daarmee de productie. De zon speelt daarbij een grote rol.
In januari staat de zon laag en pas in juli op haar hoogste punt. Voor sommige planten, zoals pepers, paprika’s en tomaten, is de zomerzon nodig om de vruchten rijp te krijgen én een betere smaak te geven. Start je te laat met het (voor)zaaien, dan heb je kans dat de plant niet op tijd klaar is om vruchten te geven. Bij pepers is het bijvoorbeeld goed om half mei een plant te hebben die klaar is om vruchten te gaan produceren. De zon heeft zo ruim 3 maanden de tijd om de peperplant te helpen mooie rijpe vruchten te geven.
Het is belangrijk je te verdiepen in datgene wat je wil gaan zaaien en te letten op het oogstmoment om zo optimaal samen te werken met de natuur. Voorzaaien om vervolgens een plant klaar te hebben in het ‘verkeerde’ seizoen, is alles behalve optimaal.
Vond je onze tips waardevol en ga je beginnen met voorzaaien? Leuk! Nóg leuker als je dit met ons wilt delen. Mocht je nog wat materialen of zaden nodig hebben. Je kunt onze site en het voortzetten van deze PlantGelukverhalen ondersteunen door je spullen bij ons te kopen. :)